Tuesday, March 17, 2015

Itsetuntemus - kysy itseltäsi nämä kolme kysymystä

Gretchen Rubin, jonka Onnellisuusprojektista ja tapoihin ja tottumuksiin liittyvästä uudesta kirjasta kirjoitin täällä, kehottaa meitä itsetuntemuksen nimissä kysymään itseltämme: 

1. Mikä on sinusta kivaa tekemistä? Minkälaisista asioista saat iloa? Tarvitsemme elämän vastapainoksi jotakin hauskaa - mitä se sinulle on? Aikuisena tähän kysymykseen voi olla jopa vaikea vastata, joten Gretchen neuvookin miettimään, minkälaisia hauskoja juttuja teit 10-vuotiaana. Jos voit jotenkin tehdä työksesi samoja asioita kuin lapsena pidit hauskoina, olet aika varmasti unelma-ammatissasi. 

2. Ketä kadehdit ja miksi? Kateus on ikävä ja negatiivinen tunne, mutta se kertoo paljon alitajunnassamme piileskelevistä ajatuksistamme. Jos kollegasi saa uuden, arvostetun työpaikan ja tunnet siitä salaisesti kateutta, voi olla, että et ole tyytyväinen nykyiseen työhösi, vaikka et sitä myöntäisi itsellesikään vielä. Kateuden tunne toimii siis signaalina jostain, mitä ihminen haluaa muuttaa elämässään. Ennen esikoistani muistan tunteneeni kateuden pistoksen sydämessäni, kun eräs kaveri kertoi olevansa raskaana. En ollut itse tajunnut, miten palavasti halusin lasta, ennen kuin tuo kateuden tunne paljasti aika selkeästi salassa olleet haaveeni. 

3. Mistä valehtelet? Jos huomaat valehtelevasi jostain asiasta, on sinulla väistämättä edessäsi itsetutkiskelun paikka. Valehtelu on ikään kuin kommunikaatiokatkos todellisten arvojesi ja käyttäytymisesi välillä, ja sekin kertoo jostain, joka vaatii muutosta elämässäsi. Jos et pysty kertomaan miehellesi saaneesi jälleen kerran ylinopeussakot liikenteessä, sinulla saattaa olla vaarallinen kaahailuongelma ja mitä luultavimmin tiedät sen itsekin. Kävin vähän aikaa sitten ravitsemusterapeutin vastaanotolla, ja sitä ennen minun piti pitää ruokapäiväkirjaa muutaman päivän ajan. Herkkujen syöminen riistäytyi välillä käsistäni niin, että en kerta kaikkiaan kehdannut myöntää sitä ammattilaiselle. Tiesin tismalleen, että sokerinsaantini on liian suuri, joten aliarvioin reippaasti suklaan ja karkkien määrää ruokapäiväkirjassani. Aihe tuntui sen verran epämukavalta, että tiesin muutoksen ajan tulleen. 

Lähteet: Gretchenin vlogi-postaukset hauskuudesta ja kateudesta & valehtelusta

No comments:

Post a Comment