Saturday, March 7, 2015

Pitäisikö työpaikalla hengailla enemmän?


innovointi, menestys, luovuus, työelämä, työ, ura
Luovuusprosessin vaiheet: 1. Upeeta, mahtavaa! 2. Hmm... 3. Aivan susisurkee idea.
4. Ei täst tuu mittää! 5. Ehkä se sittenkin onnistuu. 6. Upeeta, mahtavaa! (Kuva lainattu.)

Kun olin lapsi, harrastin piirtämistä, maalaamista ja musiikkia. Säveltelin omaksi huvikseni pianokappaleita, leikin metsissä ja maatilallamme, perustin kaverini kanssa lehden ja touhuilin jos jonkinlaisten projektien parissa. Kirjoitin tarinoita, hoidin eläimiä, keräilin pikkutavaroita ja askartelin kiinnostusteni kohteista mitä omaperäisempiä kokonaisuuksia. Sanoisin, että olin erittäin luova. 

Miksi luovuus niin usein näivettyy matkalla aikuisuuteen?

Neurologi, aivotutkija Kiti Müllerin mukaan kiire ja pakko ovat pääsyitä luovan ongelmanratkaisun heikentymiseen. Kiivas työtahti, kovat tehokkuusvaatimukset ja vähäiset resurssit ovat nykypäivän tiukan taloustilanteen lieveilmiöitä, ja ne aiheuttavat virheitä, kuormittavat aivoja ja tuhoavat armotta innovatiivisen ja uuden ajattelun. On paradoksaalista, että työntekijöiltä vaaditaan sekä luovuutta että tehokkuutta samanaikaisesti. "Kiire tappaa luovuuden", aivotutkija sanoo harmitellen Hesarissa.


don't forget to play luovuus


Müller antaa haastattelussaan vinkkejä työntekijälle:
  • Pistä rajat työn määrälle.
  • Mieti, mikä on tärkeää, äläkä häslää työtehtävästä toiseen päämäärättä.
  • Suunnittele päiväsi. Varaa aamuisin 15 minuuttia aikaa miettiä, mitä pitää tehdä kyseisen päivän aikana. Karsi vähemmän tärkeistä tehtävistä, jos aika ei riitä.
  • Hengaile työpaikalla, sparraile kollegoiden kanssa. Jaa tietoa ja ajattele yhdessä. Kiireetön oleskelu kohottaa yhteishenkeä, virkistää työilmapiiriä ja auttaa löytämään uusia ja luovia ratkaisuja.
  • Jos hetkiä ajattelulle ei suvaita nykyisessä työpaikassasi, vaihda työnantajaa.

Luovuustutkijat vakuuttavat, että synnyinlahjana saatu, aikuisena kadotettu luovuus on vain yksinkertaisesti meiltä unohduksissa, ja jokainen voi löytää sen uudelleen poistettuaan ensin luovuuden esteet. On hyvä muistaa, että luovuuteen ei tarvita erityisiä persoonallisuuden piirteitä, lahjoja tai koulutusta, vaan kuka tahansa voi oppia luovaksi ajattelijaksi.

Tässä 6 vinkkiä luovaan ajatteluun:
  1. Keksi mahdollisimman monta (hulluakin) ideaa, äläkä mieti niitä kriittisesti vielä tässä vaiheessa.
  2. Varmista, että ideointisessioon osallistuvat ovat tarpeeksi erilaisia tyyppejä, jolloin saatte enemmän ja monipuolisempia ideoita.
  3. Pallottele ajatuksia erilaisissa ryhmissä. Näin laajennat näkökulmaasi.
  4. Rohkaise tiiminjäseniäsi positiiviseen sävyyn. Nyökkää kannustavasti, ja pyydä antamaan lisää ajatuksia, miettimään pidemmälle yms.
  5. Pidä taukoja. Käy jätskillä, kävelyllä tai tuijottele vaikka tyhjyyteen. Luovuus ja ideoiden hautuminen tarvitsevat aikaa.
  6. Dokumentoi. Kun uusi ajatus tulee mieleesi, kirjoita se heti ylös muistikirjaasi, koneellesi tai sanele se puhelimeesi.
silly ideas, ideat, luovuus, luova ajattelu, motivaatio
Keep calm and imagine!

Miten sinä saat parhaimmat ideasi? Onko sinusta ok seurustella työkavereiden kanssa? Missä menee raja lusmuilun ja produktiivisen hengailun välillä? 

No comments:

Post a Comment