Thursday, March 12, 2015

Kielteisestä ajattelusta kohti positiivisempaa elämänasennetta - tee nämä kaksi helppoa harjoitusta päivässä!

Oletko optimisti, luontaisesti hyväntuulinen, myönteinen ja iloinen, aurinkoinen valonpilkahdus ystäväpiirissäsi, vai pikemminkin pessimisti, märehtijä ja surkuttelija, negatiivisissa tunteissa velloja, aina varautunut pahimpaan? Jos kielteinen asenne vallitsee elämässäsi, ongelmana on, että aivosi ovat ajautuneet negatiivisuuden urille ja kohtaavat yhä useammin eteen tulevan tilanteen negatiivisena. Kielteisyyden viesti vahvistuu kerta kerralta, ja mitä pitempään olet ollut pessimisti, sen vaikeampaa on napsauttaa tuo perusmoodi positiiviseksi. 

Katsoin Yle TV1:ltä mainion Prisma-dokumentin, jossa pitkän linjan BBC-toimittaja Michael Mosley selvitti uusimpien tieteellisten tutkimustulosten avulla, voiko ihminen muuttua pessimististä optimistiksi ilman lääkkeitä tai varsinaista terapiaa. Mosley toimi itse testinsä koekaniinina, sillä hän koki olevansa elämää hallitsevien kielteisten ajatustensa kanssa ikuinen murehtija, stressaaja ja taipuvainen itsekeskeisyyteen ja synkkyyteen. Hän katsoi elämää negatiivisen filtterin läpi, ja esimerkiksi nukkui äärimmäisen huonosti. 

Myönteisyyden psykologiaa ja optimismin voimaa on tutkittu paljon viime aikoina, ja dokumentissa tulikin heti selville, miten mieli vaikuttaa kehoon. Positiivinen elämänasenne on tärkeä tekijä, ja sillä on tutkimusten mukaan merkittävä vaikutus eliniänodotteeseen: optimistinen ihminen elää keskimäärin jopa huimat seitsemän ja puoli vuotta kauemmin, kuin pessimistinen murehtija. 

"Mistä kumpuaa ihmisen taipumus pessimismiin tai optimismiin, levollisuuteen tai jännittyneisyyteen?", kysyy toimittaja ohjelmassaan.  

Persoonallisuuteen vaikuttavat perityt geenit, joiden vaikutus on vajaa puolet. Loput on sattumaa tai ympäristöä, tunteita ja elettyä elämää. 

Mielenkiintoista on, että nykytutkimuksen valossa (hurraa, teknologian kehitys!) tiedetään geenien olevan dynaamisia, eli ne eivät ole muuttumattomia, kuten aikaisemmin luultiin. Tietyt mekanismit aktivoivat tai passivoivat geenejä, joten DNA:ta ja sitä kautta myös persoonallisuutta on mahdollista osittain säädellä. 

Michael Mosley testaa kahta erilaista harjoitusta stressiin ja kielteisyyteen. Ensimmäinen niistä on CBM-menetelmä, jolla muutetaan syväänjuurtuneita "kognitiivisia vinoumia". Kun aivot ovat tottuneet kohdentamaan huomio asioiden negatiivisiin puoliin, tällä tekniikalla ne uudelleenkoulutetaan keskittymään myönteiseen. Tarkoituksena on löytää lukuisten kasvojen joukosta yksi iloinen ja klikata sitä. (Linkki testiin jutun lopussa.)

70% ihmisistä muuttui positiivisemmaksi harjoiteltuaan tällä tekniikalla.

Toisen harjoituksen aluksi Mosley tapaa entisen munkin, joka opettaa tälle mietiskelyä ja mindfulness-taitoja. Mieltä ja läsnäoloa harjoittamalla stressi vähenee, levollisuus lisääntyy, tunnesääntely paranee, eivätkä ajatustemme pitäisi urautua niin helposti ahdistuksen tai alakulon teille. Mietiskelyn idea on helppo (ole 10 minuuttia päivässä tekemättä mitään), mutta itse mietiskely ei välttämättä ole (keskity hengitykseen, anna ajatusten tulla ja mennä, tunne kehon paino jne.). Samalla tapaa kuin kuntosalilla käynti tai laihdutus, tulokset vaativat säännöllisyyttä. Tutkimusten mukaan kuitenkin 6-8 viikkoa riittäisi saamaan näkyvät muutokset aivoihin.

CBM-harkat + mietiskely = tulokset? 

Seitsemän viikon harjoittelun jälkeen muutoksia on tapahtunut: toimittaja on levollisempi, hyväntuulisempi ja nukkuu paremmin, vaikka kokee muuten elävänsä stressaavia hetkiä elämässään. Konkreettinen todiste selkeästi optimistisempaan suuntaan muuttuneesta aivotoiminnasta mitattiin muutamalla eri tavalla (mm. mittaamalla aivopuoliskojen aktivaatiotasoja, autonomisen hermoston säätelemiä muutoksia + alla esitellyllä testillä). Luonnettaan voi siis todella muuttaa. 

Jos tavoitteenasi on pyrkiä kohti valoisampaa elämänasennetta, ole oman elämäsi Michael Mosley ja tee näin: 
  1. Selvitä ensimmäiseksi tällä testillä, oletko enemmän kallellasi optimismiin vai pessimismiin. Tulokset voivat olla jotakin -100 ja +100 pisteen välissä, jossa 0 on neutraali, plussapisteet viittaavat optimismiin ja miinuspisteet taas pessimismiin. Oma tulokseni oli +20 pistettä, eli optimismin puolella ollaan, mutta parantamisen varaa on.
  2. Treenaa CBM-harjoituksia täällä vähintään kolme kertaa viikossa. Ohjelma näyttää kasvokuvia vihaisilla ja iloisilla ilmeillä, ja tarkoituksena on löytää mahdollisimman nopeasti iloinen naama vihaisten joukosta. Tämä harjoitus on helppo: se ei vaadi tietoista ponnistelua, vaan senkun klikkailet menemään. Samalla aivosi kognitiiviset ennakkoasenteet muuttuvat positiivisempaan suuntaan kuin itsestään. 
  3. Meditoi 10-20 minuuttia päivässä. Netti on täynnä applikaatioita ja mindfulness-harjoituksia, ja tässä niistä yksi kehuttu Echart Tollen meditaatioharjoitus. 
  4. Tsekkaa harjoittelun tulokset muutaman kuukauden kuluttua tekemällä uudelleen testi nro 1. Vertaa tuloksia aikaisempiin. Miten kävi? 

Sitaattien suurena fanina lisättäköön tähän loppuun vielä yksi sellainen, tällä kertaa Winston Churchilliltä:
"Pessimisti näkee vaikeuksia kaikissa mahdollisuuksissa. Optimisti näkee mahdollisuuksia kaikissa vaikeuksissa."
Muistakaa maaliskuun motto: GOOD VIBES ONLY. Näillä fiiliksillä siis kohti loppuviikkoa!

No comments:

Post a Comment