Monday, March 9, 2015

Perfektionisti: viisi keinoa päästää irti projektista


Tuttavani tuskaili Facebookissa loputtoman pitkältä tuntuvan väitöskirjansa tutkimusprojektia ja uhosi lopettavansa täydellisen suorituksen tavoittelemisen. Rivien välistä kuitenkin ymmärsin, että se ei ole hänelle todellinen vaihtoehto. Hampaat irvessä väikkäristä tehdään täydellinen, vaikka siinä menisi ikä, hermot ja terveys. 

Meidän kaikkien tuttavapiireistämme mitä luultavimmin löytyy perfektionisti, ja ehkä meillä itsellämmekin on  taipuvaisuuksia sellaiseen käytökseen. Perfektionistin sinnikäs tähtääminen erinomaisuuteen ei kuitenkaan aina ole pahasta; hän huomaa yksityiskohdat, eikä tyydy keskinkertaisuuteen. 

Huonoksi asiaksi perfektionismi muuttuu siinä vaiheessa, kun työprojektit eivät valmistu ajallaan ja muut tehtävät laiminlyödään loputtoman hiomisen takia. Jos ainoa motivaattori täydellisyyden tavoittelulle on hyväksynnän hakeminen muilta ihmisiltä, muodostuu se kovin rankaksi perfektionistille itselleen. Usein hän pelkää epäonnistumista ja on liian ankara itseään kohtaan. Tämä voi johtaa työuupumukseen, psykosomaattisiin oireisiin ja todellisiin esteisiin uran etenemiselle tai menestykselle. 

Saatat olla perfektionisti, jos:
  • Ruoskit itseäsi virheistä
  • Varaudut jatkuvasti vastoinkäymisiin
  • Murehdit lopputulosta ja olet tyytymätön itseesi ja suoritukseesi
  • Olet kontrollifriikki
  • Ahdistut epäonnistumisista
  • Haluat piilotella vikojasi
  • Et pysty ajattelemaan virheitä oppimismahdollisuuksina
  • Vetkuttelet ja lykkäilet tehtäviä 
  • Ylianalysoit ja hiot loputtomiin yksityiskohtia


Viisi keinoa selättää perfektionismi:

  1. Ymmärrä, että kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti. Usein asioiden saaminen valmiiksi kohtuullisessa ajassa riittää. Juttele esimiehelle, kollegalle, asiakkaalle tai jollekin muulle henkilölle jota projektisi koskettaa, ja tiedustele hänen odotuksiaan työn laadusta ja siitä, mikä on tärkeää. Onko työtehtävän kannalta oleellista hinkata yksityiskohtia, vai kannattaisiko tuo aika käyttää muulle tekemiselle? Pitääkö lopputuloksen olla "täydellinen", ja mitä se kyseiselle henkilölle ylipäätään tarkoittaa? 
  2. Usko, että "hyvä" on resurssimielessä parempi kuin "täydellinen", koska silloin aikaa jää myös muille tärkeille tehtäville. Nykypäivän työpaikoilla tiukat deadlinet ja tuottavuus ovat keskeisiä tekijöitä, eikä täydellisyyteen hiottu suoritus usein mahdu mukaan tähän yhtälöön.
  3. Mieti objektiivisesti, paljonko lisäaika vaikuttaa lopputulokseen ja pohdi, onko se oikeasti tarpeellista.
  4. Ole rehellinen itsellesi kolikon kääntöpuolesta. Jos kulutat kaksi lisätuntia esimerkiksi presentaation sisällysluettelon työstämiseen, on se kaksi tuntia pois jostakin muusta asiasta. Onko sinulla aikaa sellaiseen, vai kaivatko itsellesi kuoppaa käytökselläsi?
  5. Käytä herätyskelloa tai ajastinta säilyttääksesi ajantajusi työskennellessäsi. Sovi etukäteen käyttäväsi kolme tuntia vaikkapa auditointiraportin tekemiseen. Kun kello soi, siirry seuraavaan tehtävään. Näin huomaat, jos aikaa uhkaa kulua enemmän kuin tarkoituksena alunperin oli. (Vinkit Alison Greeniltä.)

perfektionismi, tehokkuus, tuottavuus, ura, motivaatio
Tehty on parempi kuin täydellinen.

Parasta päätöksessä luopua keskeneräisistä projekteista on samalla huonosta omastatunnosta vapautuminen. Stressaantuminen johtuu yleensä tekemättömistä töistä, joten taakka vierähtää harteilta ja voit keskittyä muihin asioihin. Joko nyt olet valmis päästämään irti ikuisuusprojektistasi?

Lue myös kirjoitukseni huijarisyndroomasta.

No comments:

Post a Comment