Sunday, March 8, 2015

"Oma aika" - itsestäänselvyys vai täysin vieras asia?

naistenpäivä, virginia woolf
Yksi kaikkien aikojen suosikkileffoistani on Stephen Daldryn ohjaama The Hours (suom. Tunnit), jonka kautta kiinnostukseni kirjailijaa ja oman aikansa naisasianaista Virginia Woolfia kohtaan nousi. Elokuvassa Woolf toteaa kantaa ottavasti, että naisella on oltava omaa rahaa ja oma huone pystyäkseen kirjoittamaan vapaasti. Oma raha tuo valtaa omaan elämään sekä riippumattomuutta, itsenäisyyttä ja vapautta tehdä sen aikana mitä haluaa. 

Myöhemmin sain tietää, että Woolf kirjoitti aiheesta teoksen "Oma huone" vuonna 1929, jolloin kouluttautuminen, itsensä kehittäminen, työssä käyminen ja rikastuminen olivat vain miesten etuoikeuksia. Woolfin kirja oli hänen provosoiva julistuksensa naisen oikeuteen olla oma itsensä ja ajatella vapaasti. 

"Oman huoneen" teemat tasa-arvosta ja naisen oikeuksista saattavat tuntua itsestäänselviltä tämän ajan Suomessa, ja ehkäpä siksi käsite "feministi" tuntuu hieman vieraalta kuvaamaan minua. Tarkoitan, että kannatan avointa keskustelua - ilman sukupuolten välistä vastakkainasettelua. Suomessa molemmilla sukupuolilla on samat oikeudet kouluttautua, työskennellä, politikoida ja elää vapaana ilman väkivaltaa ja ahdistelua. Tähän väliin on mainittava, etten tietenkään kiellä maailmalla tapahtuvia naisten ja tyttöjen ongelmia (Suomen-YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan muuten epäkohtia on niin paljon, ettei koko naistenpäivässä ole paljon hurraamista), mutta tyytyväinen pitää olla Suomen menestyksestä kansainvälisissä tasa-arvovertailuissa (tuoreimpana esimerkkinä The Economistin "lasikattoindeksi-tutkimus", jonka Suomi voitti).

Kaikesta huolimatta nimesin blogini Virginia Woolfin feministisessä hengessä: 
Oma raha, oma huone

Oma huone -teoksessa William Shakespearen fiktiivistä siskoa, Judithia, rangaistiin kun hän keskittyi kirjoihin kotiaskareiden sijaan. Sillä välin kun lahjakas Judith oli jumissa naisen perinteisessä roolissa, William kävi koulua, kehitti itseään ja eteni yhdeksi historian merkittävimmäksi kirjailijaksi. Judithin hahmossa Woolf osasi tiivistää hienosti, miten luovuus ja itsenäisenä omassa elämässä pärjääminen vaativat aineellisia asioita: rahaa ja sen mahdollistamaa omaa aikaa. 

Oma raha, oma huone muistuttaa minua siitä, miten tärkeitä ovat oma rauha ja aika; kotitöiden, töiden, lastenhoidon, parisuhteen, to-do-listojen ja hektisen elämän lomassa oma aika tuppaa pirstaloitumaan ja unohtumaan. Tämä blogi on minun vastaukseni itseni toteuttamiseen ja oman ajan ottamiseen. 

Lukija, nyt on sinun vuorosi kiinnittää huomio omaan elämääsi ja miettiä seuraavia asioita:

Mikä sinua motivoi työssä ja elämässä? 
Mitkä ovat sinun tarpeesi ja toiveesi? 
Missä voit toteuttaa itseäsi? 
Mistä asioista saat iloa ja flow-kokemuksia?

nainen, naistenpäivä, hyvää naistenpäivää
Ihanaa olla nainen! 
Hyvää päivää kaikille naisille ja miehille tänään!

PS. Naistenpäivän kunniaksi aion tehdä pienen "ruusuraha"-lahjoituksen UN Womenin kehitysmaiden naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön täällä: http://www.unwomen.fi/kertalahjoitus/

No comments:

Post a Comment